Fii informat, fii în siguranță - Coronavirus

Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19

Programări ambulatoriu:
+4 0234 373 990 | +4 0743 023 710
programari@spitalulcomanesti.ro
Programări imagistică:
+4 0234 374 215 | +4 0733 696 133

Dotare spital

Astfel principalele dotări ale Spitalului orășenesc Ioan Lascăr Comănești, sunt:

Laboratorul de radiologie și Imagistică Medicală

  • Echipament IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică), tip Signa Explorer 1,5 T, achiziționat în 2015, care asigură efectuarea investigațiilor de înaltă performanță, utilizând câmpul magnetic și undele radio pentru scanarea corpului, obținându-se imagini bidimensionale și tridimensionale ale structurilor anatomice. Prezintă marele avantaj de a permite accesul la informații precise necesare medicului fie pentru a pune un diagnostic, fie pentru a monitoriza evoluția afecțiunii în timpul tratamentului patologiilor severe ori care pot degenera. Astfel pacienții pot beneficia în mod gratuit de investigații paraclinice contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate Bacău;
  • Computer Tomograf, tip Optima 540 cu 16 slice-uri, achiziționat in 2015, cu ajutorul cărora sunt efectuate investigații paraclinice de înalta performanță decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Bacău. Utilizează radiații X pentru producerea unor imagini din corpul uman, necesare în stabilirea diagnosticului sau evoluției unei afecțiuni, conducând la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul specialist. Avantajul Computerului Tomograf este durata scurtă de scanare, de ordinul a câteva secunde și obținerea rapidă a imaginilor, putând fi evaluate atât țesuturile moi (creier, plămân, organe abdominale) cât și țesuturile osoase;
  • Echipament direct digital de radiologie, tip Opera T 90, achiziționat în 2015, care permite stabilirea diagnosticului cu ajutorul radiațiilor X, într-un timp scurt la o calitate superioară cu posibilitate de prelucrare ulterioară a imaginilor achiziționate. Pacientul poate efectua o gamă largă de examene radiologice pentru toate segmentele corpului.
  • Aparat mobil de radiologie digitală, tip Compact Dr Plus în cadrul Compartimentului ATI. Este utilizat pentru realizarea investigatiilor radiologice la patul pacientului fără a mai fi necesară mutarea acestuia în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală. Acest tip de investigație imagistică are un avantaj în cazul bolnavilor greu deplasabili, dependenți de un flux de oxigen, cu saturație mică sau cu funcții vitale precare.
  • Mamograf digital cu tomosinteză, tip Giotto Class achiziționat in 2024, echipament modern de investigație imagistică ce folosește razele X pentru a obține imagini tridimensionale cu ajutorul cărora se pot depista în timp util semne ale cancerului mamar sau se pot diagnostica diverse afecțiuni ale sânului.
  • Osteodensitometru, tip Horizon Wi achiziționat în 2024 ce folosește raze X de densități diferite care străbat osul și permit determinarea densității și a rezistenței osoase, la cel mai redus nivel de radiații. Investigația este nedureroasă, neinvazivă.
  • Aparat mobil de radiologie digitală cu brat C, achiziționat în 2024, tip Zenition 50 destinat pentru a realiza expuneri în sala de operații pentru examinări fluoroscopice și radiografice efectuate în timpul procedurilor chirurgicale.
  • Achiziționarea în 2015 a unui sistem PACS care permite preluarea, vizualizarea, arhivarea, procesarea și transmiterea imaginilor medicale în format DICOM și a documentelor atașate, de la nivelul tuturor echipamentelor radiologice și de imagistică din cadrul laboratorului atât către exterior cât și spre toate secțiile și compartimentele spitalului. Utilizarea acestui sistem implică reducerea costurilor prin eliminarea filmelor radiologice convenționale necesare în imagistică.

Laboratorul de balneofizioterapie

  • Laboratorul dispune de 5 echipamente de electroterapie seria BTL 5000, respectiv BTL 4000, toate fiind prevăzute cu 2 canale pe fiecare echipament în parte, fapt ce permite tratamentul simultan a mai multor grupe de mușchi. Această metodă de tratament este utilizată pentru a ameliora durerea, a îmbunătății circulația și a recupera funcția musculară.
  • În vederea asigurării terapiei laser, terapie ce se basează pe biostimulare și pe accelerarea proceselor celulare care contribuie la reducerea durerii și la o recuperare mai rapidă după o leziune sunt utilizate în cadrul laboratorului 2 lasere, un BTL 6000 high intensity laser și un BTL 5510 ( cu 2 sonde laser de dimensiuni diferite).
  • BTL 5940- Magnetoterapie, metodă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii (dureri articulare, reumatism) și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.
  • BTL 5720-Terapie cu ultrasunete, prevăzut cu 2 canale (permițând efectuarea a două terapii individuale în același timp; dotat cu trei sonde –două pentru zone mai mari și unul pentru de dimensiuni reduse pentru zone precum degetele). Acest tip de terapie are un efect analgezic, miorelaxant și vasodilatator asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub formă de gel.
  • Aparat de pregătire și sterilizare a parafinei AR50+FW4060 –termoterapia utilizată pentru a asigura relaxarea musculară și îmbunătățirea circulației sanguine în zonele afectate.

Toate echipamentele menționate mai sus permit asigurarea unor servicii de balneofizioterapie variate ce alcătuiesc un pachet de terapii complex în remedierea durerii și recuperării medicale ambulatorii.

Stație de oxigen

  • Începând cu finalul anului 2023 spitalul beneficiază de propria stație de producere a oxigenului medicinal, asigurată prin intermediul proiectului „Creșterea capacității de îngrijire și tratament a bolnavilor de SARS COV 2 în cadrul spitalului Orășenesc ”Ioan Lascăr” Comănești”. Stația este alcătuită din stație de aer comprimat, generatoare de oxigen (2 buc), stație automată pentru oxigen (pentru a conecta buteliile de oxigen de rezervă- posibilitatea de a conecta 20 de butelii) și stație automată pentru dioxid de carbon (pentru a conecta buteliile de dioxid de carbon - posibilitatea de a conecta 10 de butelii). Astfel, stația nouă de oxigen permite distribuția oxigenului la nivelul prizelor de oxigen aflate în tot spitalul. Totodată, pe lângă oxigen stația asigură la nivelul consolelor cu gaze medicale postate pe perete + consolele verticale din zonele critice a următoarelor tipuri de gaze: oxigen (poate fi folosit fie în oxigenoterapia pacientului, fie la conectarea aparatelor de anestezie sau a ventilatoarelor de pacienți), aer comprimat (utilizat în conectarea aparatelor de anestezie sau a ventilatoarelor de pacienți), vacuum (este folosit pentru aspirarea secrețiilor) și dioxid de carbon (utilizat în laparoscopie pentru a asigura pneumoperitoneului).

Bloc operator

Începând cu anul 2024 blocul operator dispune de trei săli de operație, în loc de două săli așa cum era organizat înainte de renovare, toate beneficiind de următoarele dotări cu echipamente:

  • Flux laminar cu filtre HEPA atât în sălile de operație cât și pe holuri, zona de sterilizare și salon post și preoperator, toate fiind legate la două stații de tratare a aerului pentru a asigura cele mai bune condiții de asepsie. La menținerea și crearea condițiilor de asepsie putem adăuga lămpile bactericide (5 buc) și lavoarele de producere a apei chirurgicale necesare pentru spălarea mâinilor medicilor înainte de intrarea în sala de operație; Lavoar aseptic 2 posturi Hospiasept, montat în 2023.
  • Console de gaze medicinale (oxigen, aer comprimat, vacuum și dioxid de carbon) postate pe perete (fiecare sală de operație și saloanele post și preoperator), respectiv verticale (în fiecare sală de operație și deservesc personalului ATI ce participă la intervențiile chirurgicale).
  • Lămpi scialitice cu două cupole (două brațe) și sistem video Mach LED8MC+Mach LED6MC- 3 bucăți, câte o lampă pentru fiecare sală de operație. Acestea au fost achiziționate în anul 2023.
  • Turn de laparoscopie Karl Storz compus din trusa de instrumentar laparoscopic, sursă de lumină Xenon nova 20131520, videoprocesor image 1S, insuflator CO2 26430520, Duomat 20321020, monitor EX2721 și electrocauter 20522520. Acesta este folosit în efectuarea intervențiilor laparoscopice, o intervenție chirurgicală miniminvazivă, fiind totodată numit standardul de aur în tratamentul herniei și al eventrației.
  • Turn de artroscopie Stryker compus din: monitor VisionPro led, pompă de irigare Flosteady 200, videoprocesor cameră 1488 HD, sursă de lumină L9000, unitate artroscopie Core și Ethicon endosurgery sigilare vasculară. Acest ansamblu de echipamente este utilizat în efectuarea procedurilor chirurgicale minim invazive folosite pentru a evalua și trata leziunile din interiorul articulațiilor. În cazul ambelor turnuri, atât laparoscopc cât și artroscopic, menționăm faptul că pot fi utilizate și în specialități precum ORL sau urologie.
  • Ecograf digital doppler Arietta V60 Hitachi Aloka Medical (dotat cu trei sonde convexă, lineară și sondă endocavitară) utilizat pentru ghidaj ecografic în montatea diferitelor sonde specifice patologiei urologice și prelevare de biopsie a prostatei.
  • Echipamente de electrochirurgie: trei electrocautere Emed din care unul este dotat cu unitate de coagulare cu plasmă argon. Toate cele trei unități au fost achiziționate în 2024 și deservesc toate specialitățile chirurgicale.
  • Aparat radiofrecvență radioSurg2200PTA (Meyer-Haake Germania achiziționat tot în anul 2024 și este utilizat preponderent în intervențiile minim invazive ale ORL-ului.
  • Mese chirurgicale cu funcții de reglare a pozițiilor mesei, dintre cele trei mese menționăm masa de operație radiotransparentă Meera Getinge Maquet achiziționată în 2024.
  • Aparate de anestezie ce deservesc fiecare sală de operație ( trei aparate de anestezie) dintre acestea două sunt achiziționate în anul 2024: Aparat de anestezie GE Carestation CS750 și aparat de anestezie Drager Perseus A500.
  • Începând cu anul 2024 blocul operator are în dotare și echipamente ce se adresează specialității oftalmologice și anume facoemulsificator Stellaris Bausch & Lomb, respectiv microscop operator Leica M822 F40 / F20, ambele fiind utilizate în operațiile de cataractă. Cele două echipamente permit efectuarea unor intervenții miniminvazive cu beneficii multiple precum: traumatism minim, reducerea riscurilor intraoperatorii, protejarea corneei prin reducerea numarului de celule endoteliale pierdute în timpul operației, recuperare rapidă cu reîntoarcerea pacientului la rutina zilnica în cel mai scurt timp.



Din cadrul blocului operator face parte de asemenea și compartimentul Sterilizare a cărui dotare a fost suplimentată datorită reluării activității blocului operator începând cu anul 2024. Aici putem menționa achiziția unui autoclav cu 2 uși și un volum de 63 l , 2 sigilatoare de pungi pentru sterilizat, incubator probe biologice, sistem pentru etichetare și asigurarea transabilității și lavoare cu accesorii multiple pentru reprocesarea instrumentarului chirurgical. Din punct de vedere al echipamentelor ce asigură sterilizarea materialelor reprocesabile sunt cele două autoclave, cel menționat mai sus și achiziționat în 2024 și încă unul de un volum mai mare, 150 l, achiziționat în 2022.

Compartiment ATI

În ceea ce privește acest compartiment, acesta a beneficiat în decursul anilor 2022-2025 de o dotare continuă, aici menționând:

  • Console cu gaze medicinale pentru fiecare pat ATI ( 9 buc)
  • Paturi electrice cu funcții speciale ce permit facilitarea îngrijirii pacienților critici (10 buc)
  • Monitoare funcții vitale legate la stație de monitorizare (aceasta permite observarea continuă a funcțiilor vitale a pacienților atât de către medic cât și de către asistenta de tură)- (9 buc)
  • Injectomate și infuzomate (15 buc)
  • Ventilator de înaltă performață GE ( 1 buc) + ventilatoare de transport (5 buc)
  • Electrocardiograf BTL 08 LC ( 1 buc)
  • Ecograf portabil Vscan Air GE ( 1 buc)
  • Sistem de încălzire al pacienților (1 buc)
  • Sistem de elevație al pacienților (foarte eficient în toaleta pacienților critici și greu de mobilizat) ( 1buc)
  • Defibrilatoare Cardio AID 360 B cu SpO2 (2 buc)
  • Analizator gaze în sânge (1 buc)
  • Videolaringoscop (1 buc)



Secția Medicină internă, Chirurgie și Neurologie

Din punct de vedere al dotării secțiile enumerate mai sus dispun toate de aceleași tipuri de echipamente ce sunt folosite pentru monitorizare și administrare de tratament. Fiecare secție este dotată cu monitoare de funcții vitale, electrocardiografe, injectomate, defibrilator, lămpi UV și ecografe. De asemenea, secțiile cu pacienți imobilizați la pat, precum chirurgie și neurologie dispun de dotări cu sistem de elevație al pacienților ce permit personalului medical o îngrijire mai facilă pentru ambele părți. Secția neurologie este dotată cu un echipament specific acestei specializări și de o mare importanță în evaluarea activității electrice cerebrale și anume electroencefalograf.

Ambulatoriu integrat

În perioada 2023-2024 cabinetele din cadrul ambulatoriului integrat au beneficiat de dotare cu echipamente noi prin intermediul proiectului „Dezvoltarea medicală ambulatorie la Comănești” care să țină pasul cu nevoile actuale de diagnostic și tratament al pacienților. Printre acestea menționăm:

Cabinetul de Gastroenterologie - aici ne putem referi la dotarea specializării Gastroenterologie deoarece avem mai multe spații ce deservesc această specializare și anume: cabinetul, laboratorul de endoscopie digestivă, salonul de post anestezie și cabinetul de anestezie ( deși el este de sine stătător deservește evaluării pacienților ce vor fi supuși unei sedări în vederea efectuării unei investigații endoscopice). Printre noile dotări se numără următoarele echipamente:

  • Sistem de videoendoscopie flexibilă digestivă Olympus ce conține următoarele subansamble: Videogastroscop GIF-EZ1500, Videocolonoscop CF-EZ1500DL, Videoprocesor EVIS X1, Monitor 4K Olympus, KV-Aspirator endoscopie, OFP-2 Pompă peristaltică, UCR Unitate de regularizare a presiunii de CO2, UR-4MD Sistem de înregistrare. Acest turn de videoendoscopie digestivă este de mare importanță atât în endoscopia digestivă de diagnostic cât și intervențională, fiind un echipament de ultimă generație.
  • Pompă de apă peristaltică pentru turnul de endoscopie flexibilă deja existent (proiect 2015). Deși este un echipament mic este de o mare importanță în spălare zonelor interne pentru o mai bună vizibilitate a imaginilor endoscopice.
  • Mașină automată pentru spălarea și dezinfecția endoscoapelor ETD MINI PAA Olympus. Această mașină este prevăzută cu două posturi ce funcționează independent unul față de celălat și este folosită în reprocesarea endoscoapelor flexibile.
  • Electrocauter endo Emed cu modul plasmă argon- utilizat în endoscopia flexibilă intervențională.
  • Defibrilator Cardio Aid
  • Monitor funcții vitale Comen C80
  • Capnograf PC 900B
  • Ecograf Logiq P10 XD clear GE (prevăzut cu 2 sonde părți moi -lineară+ abdomen - convexă)
  • Sumar dotări gastroenterologie:
    • ecografe 2 buc
    • turn de videoendoscopie flexibilă digestivă: 2 buc
    • mașină automată pentru reprocesarea endoscoapelor: 2 buc
    • electrocauter: 2 buc
    • monitor funcții vitale: 2 buc
    • aparat de anestezie: 1 buc
    • defibrilator: 2 buc
    • lampă uv: 1 buc




Cabinetul de Oftalmologie - în vederea unei diagnosticări eficiente această specializare necesită echipamente pentru fiecare patologie în parte, de aceea și necesitatea unui număr mare de echipamente diferite. Acest cabinet a beneficiat de dotare cu echipamente medicale atât în 2015 ( echipamente ce sunt utilizate și astăzi) cât și în 2024. Printre ultimele achiziții se numără următoarele echipamente:

  • Autokeratorefractometru-măsurarea digitală a viciilor de refracție (miopie, hipermetropie și astigmatism)
  • Perimetru computerizat- Perimetrul automat PTS 920 este un instrument de diagnostic modern pentru testarea precisă și rapidă a câmpului vizual. Pe lângă tehnicile standard de perimetrie, aparatul oferă tehnici de lucru moderne care permit utilizarea eficientă a timpului de lucru și obținerea de rezultate fiabile și precise. Acest test este potrivit pentru pacienții de toate vârstele și poate fi efectuat în cazul unor afecțiuni precum glaucomul, neuropatia optică, tumorile cerebrale sau accidentele vasculare cerebrale.
  • Tonometru non-contact cu pahimetrie- este un instrument utilizat pentru măsurarea presiunii intraoculare inclusiv măsurarea grosimii centrale a corneei.
  • Lensmetru automat-utilizat pentru măsurarea lentilelor
  • Laser cu fotocoagulare YC-200 + GYC 500:Acest tip de laser cuprinde două module diferite fiecare specific pentru sfere de patologii diferite. Laserul YAG este o procedură simplă, fără durere și de scurtă durată care se efectuează în cabinetul medicului oftalmolog cu scopul de a îndepărta cataracta secundară. Acesta este un tratament laser simplu și sigur, frecvent utilizat pentru a vă îmbunătăți vederea după operația de cataractă. Cel de-al doilea tip de laser este laserul cu lumină verde GYC-500 fotocoagulator. Fotocoagularea cu laser se face pentru a reduce riscul pierderii vederii cauzate de retinopatia diabetică Este cel mai adesea folosită pentru a stabiliza vederea și a preveni o posibilă pierdere a vederii, mai degrabă decât pentru a îmbunătăți pierderea vederii, care a avut deja loc. Fotocoagularea cu laser poate fi utilizată pentru a trata și preveni progresia: edemului macular, retinopatiei proliferativă.
  • Oftalmoscop cu lentile de corecție
  • Lupă binoculară
  • Lentilă 90 D
  • Lentilă cu 3 oglinzi
  • Exoftalmetru
  • Tabel Ishihara



Cabinetul de Cardiologie – în ceea ce privește dotarea cabinerului de cardiologie putem enumera următoarele echipamente:

  • Ecograf GE Vivid S70N v206- este un ecograf performat specific acestei specializări dotat cu două sonde lineară și sectorială ce joacă un rol major în desfășurarea consultațiilor de cardiologie și în stabilirea unui diagnostic.
  • Electrocardiograf BTL 08 LC
  • Sistem de testare la efort BTL
  • Holtere EKG și ABPM-ri (monitorizarea tensiunii arteriale)- echipamente utilizate pentru a monitoriza fie activitatea electrică a inimii (holter EKG) fie tensiunea arterială (ABPM) pe o perioadă de minim 24 de ore. Ambele dispozitive înregistrează semnele vitale ale organismului uman și au o importanță deosebită în evaluarea completă a stării de sănătate a pacienților. (13 dispozitive).
  • Defibrilator AED.

 

 

Cabinetul de Obstetrică și ginecologie - dispune de următoarele dotări:

  • Ecograf GE Voluson E8 BT 21 dotat cu 4 traductori : traductor tip convex volumetric 4D, traductor tip liniar matricial, traductor tip micro-convex endocavitar 2D și traductor de tip convex.
  • Colposcop Olympus
  • Masă ginecologică cu diferite funcții acționate electric.
  • Electrocauter Emed.


Cabinetul de Medicină Internă, Cabinetul de Endocrinologie și Cabinetul de Urologie - Toate trei cabinetele beneficiază de ecografe noi GE model Logiq P10 XD clear. De asemenea cabinetul de urologie este dotat și cu un nou sistem de videocistoscopie flexibilă, iar cabinetul de medicină internă cu un nou electrocardiograf.

Cabinetul de dermatologie: pe lângă vechile dotări, cabină Puva, electrocauter, lampă Bioptron au fost achiziționate noi echipamente precum: videodermatoscop, dermatoscop wi-fi cu transmiterea imaginilor către PC, lampă WOOD și un nou electrocauter.



Cabinetul ORL: este dotat cu un sistem endoscopie flexibilă-nazofaringolaringoscop, electrocauter și radiocauter, respectiv cu dispozitive pentru testarea auzului: cabină izolare fonică, audiometre cu 2 canale, timpanometru și audiometru cu modul pentru teste otoemisii.

Rezumând toate cele menționate mai sus echipamentele medicale joacă un rol vital în desfășurarea activității medicale, atât în etapa de diagnostic cât și în faza de tratament. Pentru a putea asigura cele mai bune și complete servicii medicale pacienților ce se adresează Spitalului „Ioan Lascăr” Comănești este necesar să îmunătățim în mod constat dotările actuale, așa cum s-a și făcut de-a lungul timpului în cadrul acestui spital. Mai jos este prezentat un mic sumar celor mai importante dotări:

  • Ecografe: 16 buc.
  • RMN
  • CT (Computer tomograf)
  • Mamograf cu tomosinteză
  • Osteodensitometru (DEXA)
  • Aparat mobil de radiologie digitală cu brat C
  • Echipament direct digital de radiologie
  • Aparat mobil de radiologie digitală
  • Turn de laparoscopie Karl Storz
  • Turn de artroscopie Stryker
  • Sistem de videoendoscopie flexibilă Olymbus (2 buc)
  • Mașină de reprocesare automată a endoscoapelor flexibile (2 buc)
  • Sistem de fibrobronhoscopie Olympus
  • Sistem de videocistosopie Olympus
  • Aparate de anestezie (Drager, GE și Penlon-4 buc)
  • Electrocautere/ radiocautere: 12 buc
  • Videodermatoscop (2 buc)
  • Electroencefalograf
  • Mese de operație (3 buc)
  • Lămpi scialitici cu sistem video integrat ( 3 buc)
  • Holtere EKG+ABPM( 13 buc)
  • Electrocardiografe (18 buc)
  • Monitoare de funcții vitale (30 buc)
  • Ventilatoare pacienți (8 buc)
  • Colposcop (2 buc)
  • Sistem de testare la efort + sistem de testare cardiopulmonară BTL
  • Facoemulsificator Bausch&Lomb
  • Microscop operator oftalmologic Leica
  • Laser oftalmologic ( 2 buc YAG + Fotocoagulare)
  • Perimetru computerizat

 

Website-ul www.spitalulcomanesti.ro, administrat de Spitalul Orășenesc “Ioan Lascăr” Comănești, folosește cookie-uri necesare în scopul de a vă oferi o cât mai bună experiență de navigare pe website. Pentru mai multe detalii cu privire la cookie-urile utilizate, puteți accesa meniul GDPR.