Serviciile spitaliceşti sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare, de reabilitare medicală şi cuprind: consultaţii medicale de specialitate, investigaţii, tratamente medicale şi/sau chirurgicale, îngrijire, medicație, monitorizare și supraveghere, cazare și masă.
1. În funcție de durata de spitalizare, asistenţa medicală spitalicească se acordă în regim de:
- spitalizare continuă cu o durată peste 24 ore;
- spitalizare de zi cu o durată de maximum 12 ore.
2.Asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă cuprinde îngrijiri de tip acut și îngrijiri de tip cronic și se acordă cu respectarea următoarelor criterii de internare:
- urgenţe medico-chirurgicale şi situaţiile în care este pusă în pericol viaţa pacientului sau care au acest potenţial, ce necesită supraveghere medicală continuă;
- afecţiuni pentru care diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi.
3. Factorii de care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă sunt:
- severitatea semnelor și simptomelor prezentate de pacient;
- predictibilitatea medicală a unei evoluții negative, nedorite a pacientului;
- nevoia pentru și disponibilitatea analizelor/investigațiilorparaclinice;
- epuizarea resurselor diagnostice şi terapeutice în celelalte domenii de asistenţă medicală.
4. Pacienții care prezintă un bilet de internare pentru spitalizare continuă vor putea fi programați pentru internare, în funcție de afecțiune și de gravitatea semnelor și simptomelor prezentate și de disponibilitatea serviciilor unității spitalicești solicitate.
5. Prevenirea spitalizărilor continue considerate evitabile se va realiza prin diagnosticare precoce, abordare, tratament și monitorizare, respectiv supraveghere corespunzătoare, în ambulator și în spitalizarea de zi, după caz.
6. Lista diagnosticelor principale considerate spitalizări continue evitabile şi criteriile specifice aferente diminuării/eliminării acestora din spitalizarea continuă se detaliază în norme.
7. Asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare de zi cuprinde îngrijiri de tip acut și îngrijiri de tip cronic și se acordă cu respectarea următoarelor criterii de internare:
- urgenţe medico-chirurgicale, ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore în condițiile stabilite în norme;
- diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu.
8. Serviciile necesare pentru diagnosticarea, tratarea sau monitorizarea pacientului care se efectuează în regim de spitalizare de zi pot avea caracter plurispecializat și/sau multidisciplinar, pot fi invazive, pot fi urmate de reacții adverse sau risc de urgență pe timpul efectuării lor sau corelate cu starea de sănătate a pacientului, impunând supraveghere medicală care nu poate fi efectuată în ambulatoriu.
9. Afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi:
- afecțiunile prevăzute în norme
- proceduri specifice de terapia durerii, conform normelor;
10. Serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă și de zi se acordă pe baza biletului de internare eliberat de:
- medicul de familie,
- medicul de specialitate din unităţile sanitare ambulatorii, indiferent de forma de organizare,
- medicii din unităţile de asistenţă medico-socială,
- medicii din centrele de dializă private aflate în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,
- medicii care îşi desfăşoară activitatea în dispensare TBC, în laboratoare de sănătate mintală, respectiv în centre de sănătate mintală şi staţionar de zi psihiatrie, în cabinete de medicină dentară care nu se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care se află în structura spitalelor ca unităţi fără personalitate juridică,
- medicii de medicina muncii.
11. Nu se solicită bilet de internare în următoarele situații:
- urgenţe medico-chirurgicale
- cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordată de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate,
- transferul intraspitalicesc în situaţia în care se schimbă tipul de îngrijire,
- transferul interspitalicesc,
- pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/din Spaţiul Economic European/ Confederaţiei Elveţiene beneficiază de servicii medicale spitaliceşti programate şi acordate cu autorizarea prealabilă a instituţiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene/din Spaţiul Economic European/ Confederaţiei Elveţiene, respectiv de servicii medicale spitaliceşti acordate pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/ Confederaţiei Elveţiene, precum şi serviciile medicale spitaliceşti pentru pacienţii din statele cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, care au dreptul şi beneficiază de servicii medicale acordate pe teritoriul României.
Pachete de servicii paraclinice furnizate în cadrul Laborator Radiologie și Imagistică Medicală:
- Radiografii: craniu, torace, coloana pe segmente, abdomen, pelvis, membre, extremitati, dentare intraorale,
- CT: craniu, gat, torace, abdomen, pelvis, coloana pe segmente, extremitati, angio CT,
- IRM: craniu, gat, abdomen, pelvis, coloana vertebrala pe segmente, articulații și exttremități (umar, cot, antebraț, mână, genunchi, gleznă, picior), angio R.M,
- Mamografii digitale 2D, cu tomosinteze (3D),
- Osteodensitometrii pe segment (coloana lombara, sold, antebraț).
Pachete de servicii paraclinice furnizate în cadrul Laborator ANALIZE MEDICALE ȘI MICROBIOLOGIE / LABORATOR ANATOMIE PATOLOGICĂ:
- În cadrul Laboratorului de analize medicale se pot efectua analize de: biochimie medicală, hematologiemorfologie, hemostază, imunohematologie, imunologie, microbiologie-bacteriologie, virusologie, micologie, parazitologie, etc.
- În cadrul laboratorului Anatomie patologică: Examinări histopatologice şi citologice
INFORMATII PRIVIND MODUL DE ACCESARE A SERVICIILOR OFERITE DE SPITAL
- Internarea pacienților se face fără discriminări legate de rasă, sex, vârstă, apartenența etnică, condiții sociale, opțiuni politice sau antipatii personale.
- Pacienții cu afecțiuni cronice se internează conform listelor de așteptare existente, în limita contractului cu CAS respectând specialitatea, competența centrului și structura organizatorică aprobată.
- Criteriile de prioritizare a pacienților sunt ordinea cronologică a adresării acestora înscrise în lista de așteptare în urma programării cu respectarea procedurii de programare a serviciilor.
ACCESAREA SERVICIILOR MEDICALE ÎN CADRUL SPITALULUI ORĂŞENESC "IOAN LASCĂR" COMĂNEŞTI, DECONTATE DE CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
- Pentru serviciile de Spitalizare continuă și Spitalizare de zi sunt necesare următoarele:
- Programare (cu excepția urgențelor);
- Bilet de trimitere aflat în perioada de valabilitate;
- Cardul național de asigurări de sănătate;
- Actul de identitate.
- Pentru consultațiile în Ambulatoriu și investigațiile paraclinice:
- Programare;
- Bilet de trimitere aflat în perioada de valabilitate;
- Cardul național de asigurări de sănatate;
- Actul de identitate.
ACCESAREA SERVICIILOR MEDICALE ÎN CADRUL SPITALULUI ORĂŞENESC "IOAN LASCĂR" COMĂNEŞTI, LA CERERE
Pentru consultațiile în Ambulatoriu și investigațiile paraclinice:
- Dovada achitării contravalorii serviciilor.
- Actul de identitate.
Pachet minimal de servicii medicale pentru persoanele neasigurate
Norme metodologice de aplicare în anul 2017 a HG nr. 161/2017 (extras)
1. La momentul prezentării la furnizorul de investigaţii paraclinice din ambulatoriu pentru efectuarea investigaţiilor, cu excepţia examinărilor histopatologice şi citologice, asiguratul va declara pe proprie răspundere pe verso-ul biletului de trimitere, că a fost sau nu internat pe perioada de la data eliberării biletului de trimitere până la data efectuării investigaţiilor.
2. Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea, cu excepţia biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesităţii efectuării acestor investigaţii de către medicul care a făcut trimiterea.
3. Investigaţiile medicale paraclinice efectuate unui asigurat în ambulatoriu pe perioada în care acesta a fost internat precum şi în perioada de la data externării până la data expirării termenului de valabilitate a biletului de trimitere, nu se decontează de casa de asigurări de sănătate sau dacă acestea au fost decontate se recuperează de la furnizorul de investigaţii medicale paraclinice – dacă pe verso-ul biletului de trimitere nu este consemnată declaraţia asiguratului prevăzută la alin. (1), cu excepţia investigaţiilor medicale paraclinice de înaltă performanţă dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesităţii efectuării acestor investigaţii de către medicul care a făcut trimiterea.
4. În situaţia în care, Casa de Asigurări de Sănătate constată că, pe perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice, asiguratul a fost internat într-un spital şi declaraţia pe proprie răspundere consemnată pe verso-ul biletului de trimitere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat.
5. În situaţia în care, Casa de Asigurări de Sănătate constată că, la data recoltării probei/probelor pentru examinări histopatologice/citologice la nivelul laboratorului sau de către medicul de specialitate din ambulatoriul clinic, asiguratul a fost internat într-un spital şi declaraţia pe proprie răspundere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat.
6. Este interzisă înlocuirea sau adăugarea altor investigaţii paraclinice pe biletul de trimitere prin completarea acestuia la nivelul laboratorului/punctului de lucru.